Δραματική η εικόνα στα διεθνή ταμπλό – «Μαύρη Δευτέρα» για την Αθήνα – Ισχυρές απώλειες στην Ευρώπη, με πτώση ανάλογη εκείνης των ημερών της τρομοκρατικής επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους και της κατάρρευσης της Lehman Brothers – Διακόπηκε για 15 λεπτά η συνεδρίαση της Wall Street, για να ολοκληρωθεί τελικά με τις μεγαλύτερες απώλειες από το 2008 – «Βουτιά» 25% για το πετρέλαιο
Με μεγάλη πτώση, τη χειρότερη των τελευταίων ετών, έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με φόντο τις ανησυχίες για την επιδημία του κορωνοϊού και την καρακρήμνιση της τιμής του πετρελαίου.

Στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Dax υποχώρησε κατά 7,94%, πέφτοντας στις 10.625,02 μονάδες, μειωμένος κατά 916,8 μονάδες. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση για τον συγκεκριμένο δείκτη από την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Ο δείκτης MDax κατέγραψε μικρότερη πτώση, κατά 6,70% και έκλεισε στις 23.091,71 μονάδες.

Να σημειωθεί ότι από τις αρχές του έτους ο Dax έχει χάσει το 19,81% της αξίας του.

Στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, ο πανικός λόγω της επιδείνωσης της επιδημίας και την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΟΠΕΚ και Ρωσίας για την παραγωγή πετρελαίου είχε ως αποτέλεσμα ο δείκτης CAC 40 να υποχωρήσει στις 4.707,91 μονάδες, μειωμένος κατά 8,39%. Αυτή ήταν η χειρότερη συνεδρίαση από το 2008.

Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου έκλεισε επίσης με μεγάλη πτώση, κατά 7,69%, στις 5.965,77 μονάδες.

Παράλληλα, η τιμή του πετρελαίου κατακρημνίστηκε στη Νέα Υόρκη, μετά την αποτυχία των συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας αναφορικά με την παραγωγή του «μαύρου χρυσού».

Το ελαφρύ αργό (WTI) παράδοσης Απριλίου έχασε 10,15 δολάρια το βαρέλι μέσα σε μία ημέρα και έκλεισε στα 31,13 δολάρια, τιμή μειωμένη κατά 25%.

Το Μπρεντ της Μαύρης Θάλασσας, λίγα λεπτά πριν από το κλείσιμο στο Λονδίνο, διαπραγματευόταν στα 34,40 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας πτώση 24%.

Η κρίση στην αγορά πετρελαίου έγινε η «θρυαλλίδα» για ένα χρηματιστηριακό «λουτρό αίματος» αλλά και μια πανικόβλητη στροφή προς τα θεωρούμενα επενδυτικά καταφύγια – το οποίο έχει προηγούμενο μόνο στο 2008 και τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση.

Το μαζικό sell-off οδήγησε σε διακοπή της συνεδρίασης στη Wall Street, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα πανικού. Συγκεκριμένα, ο S&P 500 σημείωσε πτώση στο 7% στο άνοιγμα (προσυνεδριακά) των αγορών, με αποτέλεσμα η συνεδρίαση να διακοπεί για 15 λεπτά.

Τελικά, η Wall Street κατέγραψε τις μεγαλύτερές της απώλειες μέσα σε μια συνεδρίαση, έπειτα από περισσότερα από 11 χρόνια, κλονιζόμενη από την πετρελαϊκή σύγκρουση και την παγκόσμια κρίση του ιού.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα στο κλείσιμο της συνεδρίασης, ο Dow Jones σημείωσε πτώση 7,83%, χάνοντας παραπάνω από 2.000 μονάδες, κλείνοντας στις 23.389,46 μονάδες, ο Nasdaq κατέγραψε βουτιά 7,29% στις 7.950 μονάδες και ο S&P 500 υποχώρησε κατά 7,64%, στις 2.745,34 μονάδες.

Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση του Τομ Χόλαντ, αναλυτή της Gavecal Research στους FT: «Aν είχατε ποτέ απορία τι θα συμβεί αν βυθίσετε μια απασφαλισμένη χειροβομβίδα σε ένα λουτρό αίματος…, τώρα πια ξέρετε».

Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι η πτώση των αγορών θα έχει μέλλον, καθώς η ύφεση είναι πλέον το πιο πιθανό σενάριο για την Ευρώπη και ενδεχομένως τις ΗΠA.

Κραχ και στο Ελληνικό χρηματιστήριο

«Μαύρη» Δευτέρα ξημέρωσε και για την ελληνική ρηχή αγορά βιώνει ένα ακόμα κραχ. Η βουτιά είναι ανάλογη με αυτή μετά την επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων (capital control) καθώς ο Γενικός Δείκτης έχανε λίγο μετά το άνοιγμα 12,8% φθάνοντας στις 594,88 μονάδες (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ). Λίγο πριν τις 12 ο Γενικός Δείκτης είχε μαζέψει μέρος των απωλειών, υποχωρώντας 8,27% στις 628,13 μονάδες με τον τζίρο στα 34,33 εκατ. ευρώ, ωστόσο περί τις 4 το μεσημέρι, η βουτιά συνεχιζόταν στο 12%.Τελίκά, η ελληνική αγορά έκλεισε με έκλεισε κοντά στα χαμηλά επίπεδα της ημέρας στις 593,07 μονάδες καταγράφοντας μια βουτιά 13,39%.

Από τα υψηλά επίπεδα της Οδού Αθηνών έχουν χαθεί 14 δισ. ευρώ και πλεον η αγορά είναι αντιμέτωπη με τά χειρότερα σενάρια. Το ΧΑ μετρά ήδη πτώση 38% από τα υψηλά των 948,64 μονάδες, στις 24 Ιανουαρίου. Εν μέσω διεθνών ρευστοποιήσεων και κατάρρευσης των διεθνών αγορών, του πετρελαίου, εμπορευμάτων αυτό που κοιτούν οι διαχειριστές είναι κατά πόσο τα μέτρα των κυβερνήσεων οδηγούν σε επιβράδυνση των κρουσμάτων του ιού.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ